Wentylacja - Artykuły

Nieoczywiste działanie okapu kuchennego

16-08-2017

Okap kuchenny - urządzenie służące do usuwania na zewnątrz zanieczyszczonego powietrza znad kuchenki. Przeznaczenie urządzenia jest jasne, sposób działania również nie budzi wątpliwości: włączenie uruchamia wentylator, który wywołuje przepływ powietrza zasysając zanieczyszczenia i usuwając je na zewnątrz. Teraz chyba już zaczynają się Państwo domyślać, że rzecz będzie oczywiście o wentylacji, a dokładnie jej powiązaniom z pracą okapu. Okap może bowiem zdrowo namieszać w domu – oczywiście tylko wówczas, gdy mu na to pozwolimy.
Aby dobrze zrozumieć, w czym tkwi problem na początek kilka słów wyjaśnienia czym jest okap. Dla wielu jest to przede wszystkim atrakcyjnie wyglądające urządzenie, które ma zapewnić zbieranie powietrza znad kuchenki. Oczywiście sercem każdego okapu jest sporej mocy wentylator. Każde jego włączenie jest równoznaczne z tym, że nagle uruchomiona zostaje dodatkowa wentylacja. Warto przy tym zaznaczyć, że wydajność takiego okapu, jest przeważnie dużo, dużo większa, niż wentylacji w całym domu. Okap kuchenny jest w stanie wymienić nawet pięć razy więcej powietrza w ciągu godziny niż wentylacja i nie chodzi tu bynajmniej o urządzenia o najwyższych parametrach, tylko te standardowe, typowe modele. Dlatego bardzo często włączenie okapu wywołuje różne niepożądane zachowania wentylacji, np. nawiewanie do wnętrza kuchni powietrza przez kratkę wywiewną.

Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że chcąc usunąć na zewnątrz budynku zanieczyszczone powietrze należy zatroszczyć się, aby miało ono skąd napłynąć. O to przecież tak naprawdę nam chodzi – o szybkie i skuteczne przewietrzenie. Dawniej, gdy urządzeń takich jak okap nie było, po prostu otwierało się okna i czekało, do momentu, gdy pomieszczenie się przewietrzy. Dziś, tą samą czynność możemy dzięki okapowi wykonać wielokrotnie szybciej i skuteczniej, ale dalej musimy zapewnić wyrzut zużytego i nawiew świeżego powietrza. Wyrzut następuje poprzez przewód, do którego podłączamy okap, a nawiew powinniśmy zapewnić uchylając okno. Jeżeli tego nie zrobimy, siła wentylatora w okapie spowoduje zaciąganie powietrza z zewnątrz poprzez inne dostępne otwory. Biorąc pod uwagę, że wiele współczesnych budynków posiada szczelne okna i ściany, więc często jedynymi otworami, przez które może się dostać powietrze są przewody wentylacyjne. Co oznacza „cofka” w wentylacji (niekontrolowany nawiew zimnego powietrza z zewnątrz)? W przypadku najmniej „szkodliwym” - wychłodzenie pomieszczenia. Gorzej, gdy zaburzenie pracy wentylacji poprzez włączenie okapu powoduje zakłócenie pracy urządzeń grzewczych (kominka, pieca z otwartą komorą spalania – które pobierają powietrze z pomieszczenia), wówczas w skrajnym przypadku, możliwe jest nawet cofnięcie spalin z przewodu kominowego. Oczywiście nikt nie namawia do tego, by okapów nie używać. Istotne jest to, aby korzystać z nich „z głową”, czyli zapewnić im odpowiednie warunki pracy, tak aby nie powodowały zakłócenia, w pracy instalacji bardzo ważnej dla naszego zdrowia i samopoczucia, tj.  wentylacji.

Nawiew z kratki wentylacyjnej w czasie pracy okapu to tylko najczęściej występująca nieprawidłowość wywołana pracą okapu kuchennego. Nie jest to zjawisko prawidłowe, a więc jeżeli obserwujemy je u siebie w domu powinniśmy zacząć poszukiwać jego przyczyny. Przeważnie aby zapobiec jego występowaniu wystarczy otworzyć okno. Są także inne, bardziej zaawansowane technologicznie możliwości, np. kanał nawiewny z przepustnicą otwieraną na czas pracy okapu. Jednak wszystkie możliwe rozwiązania sprowadzają się do tego, aby w trakcie pracy okapu kuchennego był dostęp do powietrza spoza budynku. Jest to konieczne, aby jego praca nie wywoływała zakłóceń wentylacji.